“Schrijnend geval van dierenverwaarlozing in Balegem: 8 dode geitjes achter woning gevonden”


25 januari 2022. Een datum die bij enkele medewerkers in het geheugen gegrift staat. Wat een ‘gewone’ dinsdag moest worden, draaide uit in een kleine nachtmerrie. We beleven de inbeslagname van 4 geitjes in Oosterzele doorheen de ogen van onze verzorgers die toen ter plekke gingen:

Dinsdag in de late namiddag werden we opgeroepen voor een inbeslagname in Oosterzele. De briefing was duidelijk:4 geitjes ophalen waaronder één sterk verzwakt diertje met een gebroken poot. De realiteit zag er toch nog wat anders uit: ter plekke zagen we 3 geitjes bovenop de karkassen van 8 geitjes staan, waarvoor alle hulp te laat kwam. Voor ons was het even de knop omdraaien om de overlevende geitjes daar zo snel en veilig mogelijk weg te halen.”

“Voor Billy (het kleine geitje in de handdoek) waren we net op tijd, hij lag te schuilen onder de rommel. Zijn pootje was inderdaad gebroken maar er zat ook nog eens een open wonde bovenop de breuk. We zijn onmiddellijk met Billy en de anderen naar de dierenarts gegaan. Daar kregen we te horen dat het om een oude breuk ging die nooit behandeld is geweest. We kregen op dat moment 2 opties voorgeschoteld: het pootje amputeren of Billy laten inslapen.
Aangezien we Billy nog alert genoeg vonden en we hem toch een kans wilden geven, kozen we voor amputatie. De andere geitjes zijn heel mager, hebben zware diarree en een aantal wondjes door de rommel op de weide. Maar de wondjes zijn verzorgd en de geitjes staan intussen in een lekkere warme stal gevuld met stro,vers water en hooi.

Artikels over deze inbeslagname kan je hier en ook hier terugvinden.

De overweging tussen een amputatie en het laten inslapen van Billy namen we niet licht op. Hij had immers zijn hele leven lang miserie gekend… Daarom besloten we hem toch een laatste kans te geven op een ‘goed’ leven, al zou dat eventueel in een rolstoeltje zijn. Menig geitjes hebben het hem al voorgedaan en leefden gelukkig met hun rolstoeltje in de kudde. Op die manier zou hij toch nog wat liefde en genegenheid kennen. Zo konden we hem nog laten zien hoe het wél moest. We lanceerden een steunoproep om deze operatie te helpen bekostigen en daar werd massaal op gereageerd. Zijn zwaar toegetakelde pootje werd geamputeerd. De operatie verliep vlot, aanvankelijk deed hij het terug goed! Na enkele dagen ging zijn gezondheid helaas snel terug achteruit. De anemie of bloedarmoede die hij opgelopen had door de verwaarlozing was te ernstig… In overleg met de dierenartsen bleek een bloedtransfusie een laatste optie om Billy er terug bovenop te krijgen. We brachten met spoed een van onze gezonde geitjes maar ook dit kon niet meer baten. Billy overleed die nacht.

De geitjes die hun verwaarlozing overleefden, konden enkele maanden bij ons aansterken en staan momenteel ter adoptie! Lees er meer over via onze website en volgend artikel.