De inbeslagnames van Kozemietje en Windekind, het bekende duo van De Brugse Poort in Gent


Kozemietje en Windekind, ze zijn praktisch een bekend duo geworden in Gent en omstreken. Het zijn de namen van de twee alpaca’s die tussen de garageboxen leefden in de Brugse Poort in Gent. Ze werden voor een eerste keer in beslag genomen begin 2021 en dat verliep niet bepaald van een leien dakje. Zowel de politie, inspecteurs van Dierenwelzijn Vlaanderen als wijzelf werden verweten en beledigd door de eigenaar. Uiteindelijk volgde er ook nog een emmer water en enkele agenten werden zelfs kort opgesloten… Niet bepaald een vlotte interventie.

We vingen de dieren op, ze werden geschoren en kregen alles wat ze nodig hadden. De eigenaar kreeg de kans om zijn terrein aan te passen aan de noden van zijn dieren en na enkele maanden kreeg hij zijn alpaca’s terug.

Na controles in juli 2022 bleek dat de dieren opnieuw niet in de juiste omstandigheden konden leven. De grasmatten die eerder voorzien waren, waren helemaal verschroeid. Er was verder ook geen hooi aanwezig. Ze waren ook nog niet geschoren, wat met temperaturen die tegen de 30°C aanleunen, onverantwoord is. Er volgde dus een tweede inbeslagname.

Ze werden intussen geschoren, met de hulp van Robby en Sarah van Alpacaboerderij Oro Vivo. Ze stelden zich, bij het zien van de beelden, meteen kandidaat om de dieren te verlossen van hun verstikkende wol. Momenteel is het nog afwachten op de beslissing van Dierenwelzijn Vlaanderen wat er precies met de dieren zal gebeuren.